Worldport: sigurno do odredišta

Izvor: engadget.com
Izvor: engadget.com Slike

Online kupnja čini se kao jednostavan proces u kojem izabirete proizvod, naručite ga i čekate njegov dolazak. No, put između skladišta i vašeg praga zahtjeva pedantnu organizaciju velikog dostavljačkog sustava.

Primjerice, da bi dostava knjige kupljene na Amazonu bila uspješna, UPS se oslanja na svoje postrojenje koje može sortirati i do 416.000 paketa na sat. Pakete će zatim 230 velikih zrakoplova isporučiti na odredišta među kojima je i Hrvatska.

Predstavljamo UPS Worldport u SAD-u, veliki dostavljački sustav koji brine o vašim pošiljkama.

Što se točno događa kad UPS preuzme paket?

Paketi se zaprimaju iz zrakoplova, sortiraju te šalju na odredište. Dvije trećine posla obavlja se tijekom noći, a posao počinje i prije nego zrakoplov dotakne zemlju. UPS osim dostavnog procesa mora paziti i na vremenske prilike i neočekivane događaje. Sve to zahtjeva vojsku zaposlenika od meteorologa do mehaničara koji će održavati desetak stalno dostupnih zamjenskih zrakoplova.

Precizan sustav

Prve noći rada centra, davne 1982., obrađeno je 2.000 paketa. Danas se 2.000 paketa obradi u 17 sekundi! Jednom kad zrakoplov sleti, iz njega se velikim dizalicama unose zaštitne palete s paketima od kojih svaka može težiti i do 2 tone. Paketi se zatim stavljaju na pokretne trake gdje se 'pametnim' skenerima očitavaju oznake s odredištem. Skeniran, paket se šalje na odgovarajuće mjesto jednom od 33.245 pokretnih traka.

Nevjerojatnih 99,9994% uspješnosti

Ukoliko skener ne može pročitati odredište, postoji odjel gdje zaposlenici dobiju fotografiju paketa te kroz 10 sekundi usmjere paket prema pravoj pokretnoj traci. UPS s ponosom ističe da ovakav način rada rezultira s 99,9994% uspješnih dostava. Ako je sve prošlo po planu, ljudska ruka dodiruje paket samo dvaput, pri istovaru s palete i utovaru na nju. Obrađeni u postrojenju, paketi se utovaruju na palete te vraćaju u zrakoplove. Najveći zrakoplovi nose i do 39 paleta, dok cijeli proces od istovara do ponovnog utovara traje otprilike 45 minuta.

Iako proces online kupnje sad izgleda nešto manje jednostavan nego što ste na početku mislili, zahvaljujući preciznom sustavu ovog logističkog diva i ovlaštenog zastupnika za Hrvatsku, Overseas Expressa, možete opušteno izabrati proizvod, naručiti ga i čekati njegov siguran dolazak iz SAD-a.

UPS Worldport u brojkama

  • 416.000 paketa se obrađuje u jednom satu
  • 2.000 paketa se sortira u 17 sekundi
  • 33.245 prijenosnih pokretnih traka
  • 99,9994% uspješnosti dostave