Overseas Express ostvario 19,8 milijuna kuna prihoda u prvom kvartalu uz snažan rast broja pošiljaka

Zagreb, 29.5.2012 – Godišnji rast prihoda od 5,4% i rast broja prevezenih paketa od 9,4% obilježio je prvi kvartal 2012 godine. Od uvođenja novih 24/7 online usluga u prvom kvartalu Overseas Express očekuje pozitivan utjecaj na rast prihoda do kraja ove godine.

U prvom kvartalu 2012 godine Overseas Express bilježi 19,8 milijuna kuna prihoda što predstavlja rast od 1,0 milijun kuna, odnosno 5,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U odnosu na prvi kvartal prošle godine u 2012 godini je značajno promijenjena struktura prihoda i to na način da je zabilježen značajni rast prihoda od dostave paleta u domaćem prometu i značajan rast prihoda od dostave međunarodnih pošiljaka. Ukupan broj prevezenih paketa u prvom kvartalu 2012 porastao je za 9,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Od uvođenja novih online usluga očekuje se pozitivan rast u broju prevezenih paketa u sektoru kako poslovnih, tako i privatnih korisnika. Nakon ostvarenja značajnog rasta broja prevezenih paleta, Overseas Express će se usredotočiti na online prodaju i eCommerce u cilju daljnjeg učvršćivanja svoje tržišne pozicije. U tom smislu od ožujka s novom overseas.hr web stranicom privatni i poslovni korisnici mogu sve usluge naručiti online i tijek pošiljaka pratiti u realnom vremenu.
- Uvođenje online usluga predstavlja veliki korak naprijed u našem portfelju usluga koji je prilagođen malim i srednjim kompanijama te posebno privatnim korisnicima. Osim novih online usluga uveli smo i novi proizvod naziva „Overseas Express sigurna ambalaža“ s kojim korisnici dobivaju besplatnu ambalažu uz fiksnu cijenu dostave paketa bilo gdje u Hrvatskoj. S tim proizvodom također želimo dodatno stimulirati potražnju za našim uslugama – rekao je Boris Brković, generalni direktor Overseas Express-a i dodao da su novi proizvodi i usluge jedinstveni na hrvatskom tržištu.

Operativna dobit (EBIT) za prvi kvartal iznosi ukupno 66 tisuća kuna dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 771 tisuću kuna, što je 705 tisuća kuna uz smanjenje stope operativne dobiti prije amortizacije (EBITDA) s 13% na 8%, što je u skladu s planiranim razvojem strukture prihoda i dobiti.
-Zadovoljni smo s rezultatom i realiziranim projektima jer potvrđuje da se kompanija kreće u dobrom smijeru – nastavio je Boris Brković i zaključio da očekuje daljnji rast Overseas Express-a na hrvatskom tržištu.

Smanjenje operativne dobiti proizlazi iz značajnih kretanja u vrstama prodanih usluga, odnosno povećanim brojem paletiziranih pošiljaka.

Ukupna aktiva na dan 31.3.2012 iznosila je 143,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 143,9 milijuna kuna, što predstavlja neznatno smanjenje od 750 tisuća kuna, odnosno 0,5%.

Potraživanja od kupaca povećana su i iznose 28,3 milijuna kuna što je 1,9 milijuna kuna, odnosno 8,1% više nego na kraju prvog kvartala 2011 godine.
 - Potraživanja od kupaca su porasla i zbog povećane prodaje, ali i zbog opće nelikvidnosti u zemlji koja otežava naplatu– rekla je Đurđa Dokmanović, članica Uprave za financije.


Više o Overseas Express-u:
Sa više od petnaest godina iskustva, Overseas Express je vodeći pružatelj usluga paketne distribucije u Hrvatskoj. Tvrtka je osnovana 1993 godine te je od 1995. usmjerena na brzu dostavu paketa. Godine 2003 Overseas Express postaje dio Grupacije Austrijske pošte čiji segment brze dostave pošiljaka i paketa predstavlja trećinu ukupnih prihoda Grupacije, dok ukupni prihod Grupe iznosi 2,4 milijarde eura. Nakon preuzimanja, Austrijska pošta kontinuirano ulaže u razvoj know-how-a i infrastrukture, omogućujući Overseas Express-u da osigura vodeću poziciju na hrvatskom tržištu brze dostave paketa. U vrijeme objave udio Overseas Express-a na tržištu dostave paketa iznosi 40%. Više informacija o Overseas Express-u možete naći na stranicama www.overseas.hr.
 
Novinarski upiti
Za dodatne informacije molimo Vas da nas kontaktirate na:
E-mail:  communications@overseas.hr
Telefon: 01/4607-009              
Faks:   01/6175-480

Novinari koji žele primati redovita priopćenja za medije mogu se javiti emailom na adresu communications@overseas.hr sa svojim kontakt podacima.

Dodatni materijali
Web adresa:  http://www.overseas.hr/press
Fotografije: Dostupne za preuzimanje putem http://www.overseas.hr/press
 
Odricanje od odgovornosti za objavljene podatke
Ova objava sadrži određene izjave koje se odnose na budućnost poslovanja Overseas Express-a, a koje se mogu prepoznati po uporabi izraza koji označavaju budućnost, kao što su "će biti", "planirano", "očekivanja", "predviđanja" i slično, odnosno po izjavama o strategiji, planovima ili namjerama. U takve izjave spadaju i opisi novih usluga ili proizvoda čije se uvođenje očekuje ili je ih tvrtka već uvela, kao i očekivanje potražnje kupaca za tim uslugama ili proizvodima. Takve izjave odraz su trenutnih stavova tvrtke o budućim događajima i podložne su određenim rizicima, nesigurnostima i pretpostavkama. Mnogi čimbenici mogu uzrokovati da stvarni rezultati, učinci ili postignuća Overseas Expressa budu znatno drugačiji od rezultata, učinaka ili postignuća koji su izraženi ili se naslućuju iz takvih izjava koje se odnose na budućnost.

Kvaliteta dostave

 • 05 ožu
  96,9%
 • 04 ožu
  96,6%
 • 03 ožu
  96,3%

Dostupnost službe za korisnike

 • 8.3.2021.
  98%
Na dan 8.3.2021. Saznaj više