Carinjenje i zadovoljstvo online kupovinom

Zbog čega moram plaćati carinu i PDV kada kupujem na stranim web shopovima? Kako teče postupak?

Upoznajte se s procedurom carinjenja te saznajte kako vam Overseas Express može olakšati taj proces svojom uslugom carinskog zastupanja, odnosno carinskog posredovanja.

Usluga carinskog zastupanja

Složeni postupak carinjenja i ispunjavanja carinske dokumentacije za vas (uvoznika) može ispuniti Overseas Express uz naknadnu za trošak carinskog zastupanja (bez obzira na to plaća li se na robu carina i PDV). 

Cijena carinskog posredovanja za privatne korisnike iznosi 150,00 kn (+ PDV).

Jednostavan i brz postupak carinjenja uz Overseas Express

Carinski djelatnik odabrat će najbrži način da s vama stupi u kontakt koristeći podatke koje ste ostavili prodavatelju: telefon, email, SMS, faks, poštansku adresu, a ponekad čak i direktni kontakt preko Facebook-a). 

Kako bi se pošiljka mogla ocariniti, svaki carinski djelatnik mora prikupiti mnoštvo podataka i utvrditi:

 • da ste suglasni s time da Overseas Express carini pošiljku (punomoć za carinjenje i fotokopija osobne iskaznice)
 • da ste voljni platiti sve uvozne troškove (dobit ćete specifikaciju uvoznih troškova)
 • vrijednost robe (tražit će vas potvrdu uplate)
 • druga dokumentacija, ukoliko je potrebno (izjave i slično...)

Djelatnik carinskog odjela (deklarant) Overseas Express-a dostavit će vam svu dokumentaciju koja je potrebna da se vaša pošiljka ocarini te vam objasniti postupak carinjenja. Carinski postupak ne može i ne smije započeti prije no što je Overseas Express prikupio svu dokumentaciju.

Plaćanje uvoznih troškova

Sve uvozne troškove uplaćujete žiro račun Overseas Express-a.

Carina na uvoznu robu plaća se kako bi država zaštitila domaće prodavatelje robe (domaće trgovce). Treba znati da roba u hrvatskim dućanima, ukoliko je prethodno uvezena iz neke strane zemlje, u svojoj prodajnoj cijeni ima uračunate sve uvozne troškove (carinskog zastupanja, carine, sanitarnog pregleda te drugih pristojbi i troškova koji nastaju pri uvozu).

Stoga nemojte zanemariti sve uvozne troškove prije no što se zbog atraktivne cijene odlučite na kupovinu neke robe na stranom web shopu.

Carina, PDV i drugi uvozni troškovi plaćaju se isključivo za onu vrstu robe koja se mora cariniti.

Treba imati na umu:

 • da postoji roba na koju se ne plaća carina, ali se plaća PDV
 • da postoji roba na koju se ne plaćaju nikakvi uvozni troškovi, ali se mora prijaviti formalni ulazak robe u Hrvatsku (ocariniti)
 • da osim carine i PDV-a postoje i druge pristojbe koje se za određenu robu moraju platiti (sanitarni pregled i slično...)

Utvrđivanje carinske osnovice

Pripazite! Carina se ne plaća na vrijednost robe, nego na carinsku osnovicu. 

Carinska osnovica je vrijednost koja se utvrđuje preračunavanjem strane valute u kune prema tečaju kojeg utvrđuje Carinska uprava, a osim vrijednosti robe uključuje i trošak prijevoza (poštarinu) i osiguranje itd.

Zašto? Trošak prijevoza se u carinsku osnovicu uključuje jer do robe ne biste mogli ni doći da niste platili prijevoz (poštarinu). Dakle u ukupnu cijenu nabave proizvoda potrebno je uračunati i prijevoz.

Prijevoz se neće uračunati u carinsku osnovicu isključivo onda kada je razvidno da je u cijenu proizvoda uključen trošak dostave. Kako bi se to utvrdilo račun koji vam je izdao prodavatelj za izdanu robu mora sadržavati podatak koji to dokazuje, odnosno račun mora imati naznačen paritet (uvjet prodaje) po kojem vam je prodao robu. 

Ukoliko imate određeni popust za robu naveden na računu prilikom uvoza, Carina može zatražiti dokazivanje popusta (u obliku ugovora o popustu ili putem izjave pošiljatelja).

Pariteti odnosno Incoterms (International Commercial terms) su skup uređenih uvjeta prodaje od strane Međunarodne trgovinske komore koji se u obliku troslovne kratice upisuju na račun za prodanu robu. Ukoliko je trošak prijevoza uključen u cijenu proizvoda, na računu za prodanu robu treba biti upisan paritet DAP i mjesto isporuke. Ukoliko je na računu za prodanu robu cijena prijevoza iskazana kao posebna stavka, taj iznos treba biti uključen u ukupan iznos računa, a prodavatelj treba na računu upisati paritet CPT (i mjesto isporuke). 

Ukoliko prijevoz pošiljke nije uključen u cijenu prozivoda te ukoliko prijevoz pošiljke ne plaćate prodavatelju robe već direktno prijevozniku na računu treba stajati paritet EWX (i mjesto prodavatelja/pošiljatelja). U tom slučaju trošak prijevoza pošiljke dodat će se u carinsku osnovicu sukladno cijeni prijevoza koju plaćate za međunarodnu dostavu, osiguranje itd. Ukoliko na fakturi nije iskazan trošak prijevoza niti ispravan paritet, Carina će zahtijevati da se u carinsku osnovicu uključi trošak prijevoza sukladno osnovnom cjeniku što može znatno povećati uvozni trošak. 

Za utvrđivanje carinske osnovice postoje stroga pravila koja propisuju hrvatski zakoni. Djelatnik carinskog odjela ne smije obračunati niti više niti manje od onoga što je utvrdio iz cjelokupne dokumentacije. Ukoliko to učini, carinski djelatnik može zbog toga i prekršajno i kazneno odgovarati.

Potrebno je prilikom primanja svakog paketa iz inozemstva provjeriti mora li se pojedina roba ocariniti.

Saznajte više u Maloj školi špedicije i carinjenja.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za uvoz pošiljke i načina obračuna ili cijenama javite se našim djelatnicima putem emaila brokerage@overseas.hr.

Kvaliteta dostave

 • 03 ožu
  96,3%
 • 02 ožu
  95,3%
 • 01 ožu
  96,7%

Dostupnost službe za korisnike

 • 4.3.2021.
  98%
Na dan 4.3.2021. Saznaj više